Sirarna

Posebnost sirov kmetije Podpečan je, da so vsi siri pridelani iz polnovrednega mleka. Mleku ničesar ne odvzamemo ali dodamo, razen sirišča in kulture.

To poslopje ima dušo, le v njem boste lahko to, kar želite, naredili pristno; nam je svetoval francoski tehnolog in strokovnjak za predelavo mleka, Ivan Larcher, ko je prvič prispel na domače dvorišče kmetije Podpečan in zagledal 150 let star marof in nato idejno zasnoval sirarno in sobo za pokušanje sirov, arhitektka Mateja Kavčič iz Škofje Loke pa je poskrbela za uresničitev idej.

Srce marofa, ki je dobil novo funkcijo, je sirarna kmetije Podpečan, kjer se dnevno pridelujejo domači siri iz domačega svežega kravjega mleka pridelanega samo na kmetiji Podpečan. Posebnost sirov iz naše kmetije Podpečan je, da so vsi pridelani iz polnovrednega mleka, kar pomeni, da mleku ničesar ne odvzamemo in tudi ničesar ne dodamo razen sirišča in kulture.

Kako nastajajo siri na naši kmetiji?

Poleg domačih sirov izdelujemo tudi domače jogurte: domač navadni jogurt iz polnovrednega domačega kravjega mleka ter domače sadne jogurte z različnimi okusi, domačo skuto, skutne namaze s hrenom, pečeno papriko ter z drobnjakom. Prava poslastica pa so vloženi izdelki: beli sir z domačo dimljeno postrvjo v olivnem olju ter skutine kroglice s česnom, drobnjakom ali s poprom v sončničnem olju

Vse izdelke dobite na sami kmetiji Podpečan v podeželsko urejeni trgovini, kjer pa boste dobili tudi sveže mleko. V degustacijski sobi marofa, vam z lahkoto razložimo postopek sirjenja, saj ima soba panoramsko okno v proizvodni obrat, v tleh pa kukalo, ki odkriva, kako zorijo koluti sira v zorilnici. Siri v zorilnici zorijo v naravni skorji, kjer je zaželena rahla plesen, kar daje siru poseben pridih okusa. Naša kmetija je tako prva v Sloveniji, ki omogoča tak odprt, a hkrati higienski ogled predelave mleka.

Cenik sirov